Lekkie ciasta i ciasteczka dla odchudzających się

Dzisiaj każdy jest na diecie, a jeśli nie to przynajmniej raz z życiu był. Chodzi przecież o to by dobrze wyglądać i czuć się zdrowo, a jedzenie ma największy wpływ na to jak się czujemy i wyglądamy. Powszechne przekonanie, że domowe wypieki szkodzą, ze względu na dużą zawartość tłuszczu i cukru, sprawia, że wiele osób wystrzega się ich. A przecież jeśli nawet jest się na diecie odchudzającej czy zdrowotnej wykluczającej nadmiar słodkości to nie koniecznie trzeba z nich rezygnować całkiem. Na szczęście dzisiaj mamy masę produktów light, z których można przygotować sobie pyszne lekkie ciasto albo pełnoziarniste lekkie i bogate w błonnik ciasteczka. Przedstawione przepisy można wykorzystać szykując smakołyki na grilla lub też do podjadania na co dzień- na pewno zdrowsze niż niejeden baton.
Ciasto jogurtowe
Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego bez cukru i 0%
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki zwykłej lub kukurydzianej
  • zamiast cukru użyjemy pół szklanki miodu naturalnego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 średnie jabłka

A do posypania wiórki kokosowe
Jajka ubijamy na puszystą masę. Wlewamy po odrobinie miód i miksujemy nadal. Odrobinę miodu zostawiamy do posmarowania ciasta. Następnie wlewamy powoli olej i dodajemy jogurt nadal ubijając. Konsystencja ciasta ma być gładka a całość dosyć puszysta. Na koniec dodajemy mąkę delikatnie mieszając widelcem i proszek do pieczenia. Wylewamy na brytfannę wyłożoną pergaminem. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki a te jeszcze raz na pół a następnie wciskamy do ciasta i pieczemy 40-45 minut w temp. 180oC. Po upieczeniu studzimy smarujemy miodem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Dietetyczne ciastka owsiane
Składniki:

  • 1 szklanka razowej mąki żytniej
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • Orzechy włoskie, nerkowca i laskowe
  • Garść rodzynek
  • 6 białek jaj
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • słodzik do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodając po trochę słodzik i przyprawy korzenne a następnie znów miksujemy całość. Kiedy masa jest gotowa dodajemy mąkę mieszając delikatnie widelcem, płatki, orzechy i rodzynki. Po wymieszaniu z masy formujemy łyżką na wyłożonej papierem blasze ciasteczka i pieczemy 10 minut w temp. 190oC.