Ciasto na parapetówkę, domówkę, babskie spotkanie

Zapraszamy gości na parapetówę. Oprócz ciepłego dania, muszą być przekąski. Koreczki, może jakieś paluszki, coś na słono i… coś na słodko oczywiście. Każdy jest łasuchem i każdego dopada mała ochotą na słodkie co nieco. Tylko nieliczni nie przepadają za ciasteczkami i pysznymi ciastami z bitą śmietaną. Dlatego jeśli mamy świętować w szerszym gronie to na pewno dobre ciasto na domówkę powinno być. To jest przede wszystkim wizytówka pani domu, zaskoczmy więc towarzystwo czymś, czego może nigdy nie próbowali. Może to być ciasto tęczowe. Jest kilka sposobów na jego wykonanie
Jednym z nich jest kolorowe ptasie mleczko:
Składniki:

  • duże opakowanie biszkoptów na spód ciasta

Ptasie mleczko:

  • dwa duże kubki śmietany kremówki 30%
  • 3 galaretki o kolorach fioletowym, mocno czerwonym- czarna porzeczka i żółtym- cytryna

Na dnie tortownicy wyłożonej po brzegi folią spożywczą układamy gęsto biszkopty. W szpary można włożyć ułamane kawałki.
Pierwsza warstwa: rozpuszczamy galaretkę fioletową w połowie zalecanej na opakowaniu wody. Bitą śmietanę podzielić na 3 równe części po około 200ml. 1 część ubić i wlać ostudzoną galaretkę do niej. Następnie całość przelać na biszkopty. To wstawiamy do lodówki by stężało. Tak robimy z każdą kolejną kolorową warstwą wylewając ją na uprzednią zastygniętą już w lodówce warstwę. Bardzo fajne i orzeźwiające ciasto na upalne dni. Należy je cały czas przechowywać lodówce o ile od razu nie zniknie z tortownicy.

Słonecznikowy torcik na babskie spotkanie
Składniki:

  • 3 całe jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Jajka ubijamy na parze z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy wszystko łyżką wylewamy do tortownicy, pieczemy 40 min. W temp. 180oC.
Masa:

  • pół litra śmietany kremówki
  • śmietan fix
  • 1 cukier waniliowy
  • Polewa:
  • kostka masła
  • 200g słonecznika
  • pół szklanki cukru pudru

Ubijamy śmietankę i dodajemy śmietan fix. Na koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy. Kremem przekładamy czekoladowy biszkopt.
Ziarna słonecznika smażymy na maśle cały czas mieszając aż się zrumienią, na koniec dodajemy cukier puder, jeszcze chwilę smażymy aż się rozpuści, następnie studzimy. Po wystudzeniu kładziemy na wierzch i boki ciasta wcześniej posmarowanego z każdej strony kremem śmietanowym. Pyszne ciasto dla przyjaciółki.