Ciasta na imieniny do pracy

Okazje takie jak imieniny i urodziny, wcale nie mogą obejść się bez łakoci. Torty urodzinowe dla dzieci, placki, ciasteczka itp. Jeśli mamy w planach urządzić przyjęcie to tym bardziej. W końcu w tak ważnym, momencie kiedy chcemy świętować z przyjaciółmi, nie może zabraknąć na stole słodkich wypieków. A jeśli nawet nie organizujemy spotkania w domu to na pewno w pracy, koledzy będą składać życzenia. Może nawet będą prezenty więc chwila relaksu w pracy na świętowanie imienin, powinna być okraszona dobrym ciastem.

Tylko co wybrać? Jaki przepis, spośród tych które mamy na półce w domu wykorzystać? Być może to nie pierwsza taka okazja, więc nie wypada znów częstować towarzystwo w pracy tym samym wypiekiem co przed rokiem. Pierwsza rada: najlepiej zdecydować się na wykonanie czegoś szybkiego, co nie przysporzy wielu kłopotów a druga rada: upiec ciasto odpowiednie do pory roku. Galaretki i bite śmietany latem odpadają. Przy wysokiej temperaturze zanim dotrzemy z ciastem imieninowym do miejsca pracy może być nieciekawie. Jednak żeby było lekko i aromatycznie to niech to będzie specjał z owocami.

Placek z masą brzoskwiniową
Składniki na biszkopt z orzechami:

  • 4 jajka
  • pół paczki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej

Składniki na biszkopt z kokosem:

  • 5 białek
  • pół szklanki cukru pudru
  • opakowanie wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • składniki na krem:
  • puszka brzoskwiń
  • kostka dobrego masła
  • 5 żółtek
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej

Biszkopt z orzechami zaczynamy od ubicia białek na sztywno wraz z cukrem. Następnie dodajemy żółtka po jednym, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Pieczemy ciasto ok. 40 minut w temp. 180oC. Kiedy przestygnie przekroimy wzdłuż na dwa blaty. Biszkopt z kokosem także zaczynamy od ubicia białek z cukrem pudrem i mieszamy z kokosem. Potem dodajemy mąkę, proszek i mieszamy. Pieczemy tak samo jak wcześniej. Budyń należy ugotować na soku z brzoskwiń a kiedy przestygnie utrzeć z masłem. Na końcu dodajemy do kremu pokrojone owoce i przekładamy nim kawałki ciasta.