Ciasta na grilla i upalne dni

Na grillu zajadamy się zazwyczaj pysznymi szaszłykami, więc ktoś by mógłby się zdziwić po co ciasto. Otóż w formie grilla można zorganizować przyjęcie urodzinowe a to już nie obejdzie się bez słodkiego akcentu. Ponieważ grillujemy wiosną i latem to swoim gościom zaproponujmy coś lekkiego, rozpływającego się w ustach i orzeźwiającego. Chociaż grill głównie kojarzy się ze skwierczącymi daniami, to na tę okazję zróbmy sernik na zimno. Będzie przeciwwagą do przypieczonych steków i kiełbasek oraz jest idealnym ciastem na upalne dni. Jest to właściwie nie wypiek a deser, banalny w przygotowaniu, za to jaki smaczny, z pewnością zniknie szybko z talerzy.
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
Zamiast biszkoptu wypiekanego w domu użyjemy biszkoptów gotowych ze sklepu podłużnych lub okrągłych.
Masa serowa:

  • pół kilograma serka homogenizowanego najlepiej waniliowego, można też użyć dowolnego innego o smaku truskawkowym na przykład
  • opakowanie śmietany kremówki 300ml
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 duże łyżki żelatyny
  • pół kilograma truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 litr wody

W tortownicy lub na podłużnej brytfannie układamy biszkopty. Można ją wyłożyć folią spożywczą. Na biszkoptach układamy truskawki w całości lub przepołowione. Kilka zostawiamy na dekorację wierzchniej warstwy deseru.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno a cukier puder dodajemy pod koniec ubijania. Po dodaniu cukru miksujemy całość krótko, by śmietana zachowała swój smak. Następnie wrzucamy po trochę serek homogenizowany, na początku wmieszujemy łyżką potem można już ubijać mikserem. Żelatynę najlepiej wcześniej rozpuścić w gorącej wodzie (pół szklanki maksymalnie). Po przestudzeniu dodajemy ją do masy serowo- śmietanowej i jeszcze miksować. Całość trzeba dosyć szybko wylać na przygotowane biszkopty i truskawki zanim zacznie tężeć. Wkładamy do lodówki by masa stężała. W tym czasie przygotujmy 3 galaretki w 1 litrze gorącej wody. Po wyjęciu sernika z lodówki udekorujemy go pozostałymi truskawkami i wylejemy prawie zastygającą galaretkę po czym sernik znów powędruje do lodówki na ok. 2 godziny.

W taki oto prosty sposób zyskujemy lekki deser dla odchudzających się, ciasto na lato i do popołudniowej niedzielnej kawy.